HAKKIMIZDA

ACM Eşanjör; deneyimli ve teknik kadrosuyla 2017 yılından itibaren her marka ve model ürünlerin yedek parça tedarik başta olmak üzere, gıda ve endüstri gibi tesislerdeki plakalı ısı değiştiricilerin servis ve bakım hizmetini vermeye başlamıştır.

Firma; uzun yıllar edinilen tecrübeler ışığında, müşterilerinin ve sektörün ihtiyaçlarına göre, çağın gerekliliklerini, teknolojiyi ve gündemi kılavuz edinerek faaliyetlerini sürdürmektedir.

Faaliyet alanının merkezi “Plakalı Isı Değiştiriciler” olan ACM Eşanjör, diğer markaların ürünlerini kullanmakta olan müşteriler için yedek parça tedariğini en uygun şekilde müşteri memnuniyeti doğrultusunda sağlamaktadır.

Bununla birlikte yine müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda; eşanjör bakım, temizlik, montaj, plaka, conta, boyler, hava ayırıcı, lehimli eşanjör ve plakalı eşanjör gibi ürünlerin tedariği konusunda da hizmet vermektedir. Kaliteden ve dürüst çalışma prensibinden taviz vermeden, müşteri odaklı çalışma anlayışıyla genç ve dinamik teknik kadrosu ile günün her saatinde ayırt etmeksizin hizmet vererek örnek bir kuruluş olmayı hedefleyerek yoluna devam etmektedir.

TÜM ÜRÜNLERİMİZ

GENLEŞME TANKI

Genleşme tankı ne demek sorusunun yanıtını basit bir denklem ile anlatalım. Su ısındığı zaman genleşir. Genleşen su, içinde bulunduğu kapalı ısıtma sistemlerindeki basınca etki eder ve bu sistemlerdeki basıncın artmasına neden olur. Zamanla bu basınç daha da artar ve çeşitli dalgalanmalar meydana gelir. Bu dalgalanmalar sisteme zarar vermeye başlar. Sıcaklığın artması ile genleşen su kontrol altına alınmaz ise borularda, kazanda ve ısıtma sisteminde sızıntılara neden olur. En zayıf noktadan patlak veren bu sızıntılar ısıtma sisteminden verim almamanıza ve sistemin arızalanmasına yol açar. Bu basıncı ve olası tehlikeleri engellemek için tasarlanan cihaza genleşme tankı denir. Aslında genleşme tankı artan ısı basıncı ve ısıtma sistemi arasındaki “ara bulucu” görevini üstlenir bir anlamda. Artan ısının kontrol altına alınmasını sağlar. Sistemdeki basıncı düşürür, dengeler ve sistemin istenilen performansta çalışmasına yardımcı olur. Günümüzde her kazan dairesinde bir genleşme tankı bulunur. Genleşme tankları, sistemdeki basıncı eşitler. Lastik bir diyafram ile iki bölüme ayrılmış küçük bir tanktır. Sistem şu şekilde işler; sıcak su, ısıtma sistemine girerken sistemdeki basınç artar. Bu basınç arttıkça, genleşme deposunda bulunan diyafram aşağı itilir. Böylece tanktaki hava sıkışır ve fazla suyun girmesi için alan yaratılmış olur. Sistemdeki aşırı basınç azalır ve böylelikle boruların hasar görmesi önlenmiş olur.

GENLEŞME TANKI HESABI NASIL YAPILIR?

Genleşme tankı seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaları şöyle özetleyebiliriz;

  • Pompa sisteminin özelliklerine göre farklı ebatlarda genleşme tankı bulunabilir. 2 litreden 5 bin litreye kadar olabilir. Tanklar silindir, yatay, dikey ya da küre tipinde olabilir.
  • Azami sıvı sıcaklığına uygun imal edilmiş genleşme tankı kullanılması gerekir. Eğer sıvı tipi içme suyu gibiyse normal bir genleşme tankı yeterli olacaktır.
  • Kullanılacak yerin yükseklik ölçüsü önemlidir.
  • Basınca dayanma gücüne dikkat etmek gerekir.
  • Eğer endüstriyel mutfaklarda ya da gıda üretimi yapan yerlerde kullanılacaksa, hijyenin önemli olduğu bir yer ise ya da ortam çok nemliyse bu durumda paslanmaz genleşme tankı kullanılabilir.

GENLEŞME TANKI PERİYODİK BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Genleşme tankının bakımı, aksatılmaması gereken bir konudur. Genellikle hava eksilmesinden kaynaklanan sorunlar olabilir. Bu nedenle iki ayda bir periyodik olarak kontrol edilmesi gerekir. Sızdırma genleşme tankında yaşanan sorunlardan biridir. Sisteme gitmesi gereken su genleşme tankında hava olmaza birikir ve bir süre sonra tank su sızdırmaya başlar. Genleşme tankı neden arızalanır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Genleşme tankındaki sorunlar genelde bakımsızlıktan kaynaklanır. Tankın havası bittiğinde, genleşme tankının membranı delindiğinde ya da genleşme tankında delinme olduğunda su sızdırma sorunu çıkabilir. Tank delindiyse değişimi yapılması gerekir, tamiri olmaz. Hava eksik ise hava basımı yapılır ve sorun ortadan kalkar. Ortalama olarak basınçlı kapların dayanma süresi 5 ila 8 yıldır.

GENLEŞME TANKI NERELERDE KULLANILIR?

Genleşme tankları geniş bir yelpazede kullanılır. Endüstri ve özel sektörde çeşitli alanlarda kullanılır. Genel olarak kullanım alanlarını şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Su sistemleri
  • Yıkama sistemleri
  • Basınç sistemleri
  • Sulama pompaları
  • Güneş ve basınç tutma sistemleri
  • Soğutma sistemleri (büzüşme tankı)
  • Sıcak su sistemleri gibi ısıtma sistemlerinde genleşme tankı kullanımına rastlarız.